Väggarnas egenskaper är som den tomma målarduken i ett hem. Deras färg, struktur eller material avgör hur det kommer se ut och kännas i rummet. Väggarna liksom golvet är två viktiga element i rummet som måste harmoniera både med resten av inredningen och med personerna som ska bo där. Det är förhållandevis enkelt att sälja en soffa eller en byrå som inte passar, men desto mer jobb är det att måla eller tapetsera om. Därför är det bra att redan tidigt bestämma sig för hur väggarna ska se ut.

Material och struktur

För att komma till ett beslut när det gäller väggarna är det en god idé att se vad som redan finns på plats. Har den tidigare ägaren gjort ett bra jobb med träpaneler eller stuckatur kan det vara förnuftigt att behålla dessa även om det inte är precis så som du har tänkt dig. Ett bra hantverk är tidlöst och det kostar mycket att bygga nytt. Man kan också se det som att huset har en historia som är värd att bevara. Om du ändå känner att sjuttiotalsinredningen inte alls överensstämmer med din estetik får man titta lite djupare. Kanske det finns någon fin yta bakom träpanelerna som kan rivas fram?

Färg och tapeter

När du vet vilka grundmaterial som kommer att utgöra basen för väggarna är det dags att fundera på färger. Ett enkelt knep är att välja en färg som harmonierar med inredningsstilen i övrigt. I en härlig 20-talsvilla kan det kännas helt rätt med en småmönstrad livfull tapet. I den moderna kåken kan däremot en minimalistisk färg som grå eller vit vara det som bäst står i samklang med stilen på huset. När man tittar på färgprover från färgbutiken kan det vara bra att komma ihåg att färg kan upplevas helt annorlunda på en stor yta. Om det är möjligt, köp en färgburk och provmåla en bit av väggen innan du tar några beslut.