När man läser inredningsmagasin och ser på inredningsprogram är det lätt att få känslan av att inredning enbart handlar om prylar. Men för att få ett hem som man verkligen trivs i är det viktigt att tänka på allt det där som utgör en bostad i grunden: planritning, väggar, färger, akustik och belysning. Om du någon gång har varit i ett hem som har känts alldeles för trångt, för mörkt eller sterilt så har du förmodligen identifierat ett hem som skulle behöva inredas från grunden.

Att bygga om kan vara ett alternativ

När man planerar ett hem är det viktigt att förstå hur människor rör sig i hemmet, vad de gör och hur deras livsstil är. Alla dessa faktorer ligger till grund för hur man bör inreda eller designa sitt hem. Det är angeläget att ta rätt beslut vad gäller storleken på ytor och hur de olika rummen sitter ihop. Ibland kan en ombyggnation vara det bästa sättet att förbättra hemmet i grunden. Till exempel är det vanligt idag att öppna upp väggar till kök och hall för att få en större yta att leva på och en annan känsla i rummet. Hur bostaden är planerad beror på när den är byggd och vilka levnadsvillkor och ideal som var tongivande vid den tiden. Idag vill vi gärna laga mat samtidigt som vi är sociala och vi prioriterar även öppna ytor vilket kan förklara att så många river väggen till köket.

Inredningsdesign – så mycket mer än prylar

Det är lätt att bli ivrig och bege sig till inredningsbutiken så fort man har fått nycklarna till sin nya bostad, men om man vill få ett bra resultat är det essentiellt att fokusera på de grundläggande förutsättningarna först. Finns det tillräckligt med ljus? Är det en god ljudakustik i rummet? Behövs det en annan färg i rummet? Alla dessa frågor kommer hjälpa dig när du sedan ska ta ett beslut i inredningsbutiken.