Vad gör en bra stol? Svaret beror helt och hållet på vem man frågar. Möbeldesign är en konst där det egentligen inte finns några gränser för hur möbeln kan utformas. Från futuristiska sittmöbler i böljande design till traditionella caféstolar i böjträ: vidderna inom möbeldesign är stor och det finns något för alla smaker. Här går vi igenom några kända stolar som har skakat, inspirerat och burit upp människor genom historien.

Ball Chair av Eero Aarnio

Den här stolen känns igen på den klotrunda formen och den vita akrylytan. Den räknas som en klassiker inom möbeldesign och den tillverkades 1963 i Finland. I ett decennium fyllt av nytänkande design med en estetik som skulle kunna vara plockad ur en science-fictionfilm är det inte så konstigt att denna stol har gått till designhistorien. Ett rakt snitt på framsidan av stolen öppnar upp insidan av klotet, som är vadderad hela vägen runt. Den som sitter i stolen blir omsluten och kan ligga eller sitta skyddad för omvärlden i tre riktningar.

Concrete av Jonas Bohlin

Den här stolen som är formgiven av en svensk designer 1981 chockerade världen med sin skarpa och minimalistiska design. Stolen består enbart av två betongskivor och ett böjt stålrör och inrymmer inga tankar om ergonomi eller bekvämlighet. Stolen fick fart på diskussionerna i konstvärlden och den går idag att beskåda på Nationalmuseum.

Stuhl nr. 14 av Michael Thonet

Den här stolen har du säkert suttit i någon gång – den har tillverkats i 50 miljoner exemplar. Det är en elegant stol i böjträ med sits av rotting. Ända sedan dess tillkomst 1859 har den blivit en uppskattad klassiker som aldrig går ur tiden. Mängder av designers fram till vår tids dagar har inspirerats av det lätta böjda träet och dess sofistikerade vinklar. En anledning till dess framgång kan förutom den goda designen även bero på att den var lätt att montera isär och skicka världen över.