Från finsnickare som tillverkade möbler för hand på beställning till moderna designers som skissar möbler i datorn – tiderna förändras och designen likaså. Här får du en kort introduktion till möbeldesignens historia.

Från tungt och kompakt till luftigt och lätt

Innan det förra sekelskiftet var det vanligt att man köpte eller tillverkade ett bohag i samband med första hemmet som man hade med sig under resten av livet. Det var vanligt att husbonden själv snickrade ihop möblerna. De skulle vara rejäla och bastanta eftersom de skulle hålla i många år. De som hade mer pengar anlitade en mästare som kunde göra imponerande praktverk med avancerad hantverksteknik. Idag vill vi gärna ha lätta möbler som är enkla att flytta och möblera om med. Vi vill ha luftiga hem med möbler som ska vara funktionella och ergonomiska. Tunga byrålådor och massiva skrivbord kan lätt kännas kompakta och otympliga i våra moderna bostäder. Under 1900-talet blev det allt vanligare med ergonomisk design. Möbler och andra ting skulle kännas bra för kroppen, en självklarhet idag som inte var lika självfallen förr.

Möbeldesignerns uppkomst

I takt med att vi fick större möjligheter att massproducera möbler under industrialiseringen på 1800-talet blev möbeldesignern en viktig person. Till skillnad från en snickare som brukade jobba med en möbel i taget krävde den nya möbelindustrin en noggrann planering. Man började att göra skisser och prototyper för att förbereda tillverkningen av möblerna. Man måste se till att maskiner och tillverkningsprocess är optimerade för den specifika produkten, och att produkten är så bra som den kan bli innan tillverkningen startar. Den nya effektiva produktionen gjorde så att många fler personer fick råd att köpa vackra möbler ur möbelkataloger, och kanske till och med byta möblemang flera gånger under en livstid. Med den nya yrkesrollen har vi de senaste hundra åren fått väldigt spännande möbeldesign som gläder oss in till vår tids dagar.